1. Cunoaște-ți detectorul de metale si învăța în detaliu fiecare functie a acestuia. Desi acest sfat pare evident, de multe ori detectoristii s-au avântat pe teren cu noul lor detector de metale și l-au utilizat zile intregi sau chiar luni, fără să cunoască unele functii importante ale respectivului model. Citiți manualul, apoi căutați modelul de detector pe YouTube și urmăriți videoclipuri ale altor detectoristi care utilizeaza de mai mult timp acel model.
2. Sa creezi in curtea ta o zonă permanentă de testare și incalzire, înainte de fiecare sesiune detectie, este o idee buna. Alege o zonă liberă de orice obiecte care afecteaza detectia și îngropa unele monede și gunoaie metalice la adâncimi diferite. Scanați acea zona pentru câteva minute, înainte de a merge la detectie in alte locuri, pentru a vă asigura că bateriile sunt bune și detectorul dumneavoastră funcționează corespunzător, dar și pentru a obține senzatia că simți când exista o mare probabilitate ca detectorul sa fi gasit o monedă. Nimic nu e mai incitant decat sa sapi stiind ca există o șansa mare sa fie o ceva important. Un alt avantaj al detectiei de încălzire in zona de testare este că nu se poate spune că nu ai găsit nimic. :)
3. Două
setări frecvent trecute cu vederea la un detector de metale sunt
sensibilitate și frecvența. De exemplu, setarea standard din fabrică la
unele modele de Garrett este la sensibilitate de aproximativ 80%.
Puteți modifica adâncimea și numărul de obiective detectate prin
ajustarea sensibilității. Este posibil să doriți sensibilitate maximă
în zone unde obtineti doar cateva semnale, dar poate doriti
sensibilitate redusă în zonele cu mult gunoi. Poti sa revii la acea
zona mai târziu, cu o sensibilitate mai mare, după ce ai indepartat
gunoaiele mari. |
4. În zonele cu mult gunoi, detectia este dificila. Daca nu va plac provocarile extrem de enervante, alege mai bine locuri de detectie in afara oraselor, unde există mai puțin gunoi. Totusi, nu evita să sapi dupa ceea ce pare gunoi. Poate că un inel de aur sau o moneda se afla chiar sub o cutie veche din aluminiu. Ai sapat vreodată o groapă gigant pentru a gasi ceea ce detectorul îți indica? Cumpară un pinpointer bun si vei reduce eforturile fizice. Rescanati si sapati din nou in fiecare locatie unde ati gasit ceva important. O locatie abandonata poate sa ofere o uriasa supriză. De asemenea, verificați lopata. nu e exclus sa existe vreo monedă lipita de ea in noroi sau ascunsa chiar in pamantul pe care tocmai l-ai aruncat cu lopata.
5. Gândirea pozitivă este foarte importanta înainte de a începe o sesiune de detectie. Speră că vei gasi monede de aur sau chiar comori, nu te gandi la fier vechi. Reaminteste-ti momentul cand ai facut cea mai mare descoperire a ta. Ideea e ca daca tu te crezi un invingator, detectia va fi intotdeauna placuta si relaxanta.
6. Bucura-te de ceea ce simti ! Ai iesit in natura, este aer curat, dacă nu vei gasi nimic important, tot ai castigat ceva. In plus, nu lăsa neverificata nicio tinta interesanta. Astfel vei face si mai mult sport. Totusi, folosiți unelte adecvate de sapare și acoperiti apoi gropile în mod corespunzător. Eventual invită si un amic sa te insoteasca la detectie. Acesta poate sa vina si cu copilul lui, care poate invata ca exista si un altfel de hobby: istoria si cautarea de comori. De asemenea, detectia poate sa fie distractivă pentru întreaga familie. Dacă aveți doar un singur detector, vino cu mai multe lopeți. Daca vei fi ajutat, cu siguranta vei săpa dupa mai multe ținte.
7. Nu uita de siguranța: unele dintre pericolele din zilele toride sunt șerpii. Insa in celelalte zile trebuie sa fii atent si la insecte, puțuri abandonate deschise, cioburi de sticla sau resturi metalice care te pot râni, viespii, albine si alte gângănii. Protejeaza-te de arsurile solare, fiind atent la substante toxice sau otrăvitoare ( chiar si cele produse de plante ). Pleacă de pe terenuri deschise daca se apropie o furtuna cu descărcari elecrice. Ideea este sa fiti conștienți de mediul in care detectati și să luati măsurile de precauție adecvate. Dacă vă aflați într-o zonă la relativă distanță de civilizatie, luați multă apă, ceva de mâncare, o trusa medicala de prim ajutor și niște hârtie igienică ( imi vei multumi mai tarziu :) ). Un telefon cu GPS cu bateria incarcata ( eventual si una de rezerva incarcata) este recomandat in zonele necunoscute sau indepartate. In aceasta situatie se recomanda desigur si acumulatori de rezerva pentru detector. Evitati zonele cunoscute ca populate cu animale sălbatice periculoase. Obține permisiunea de a cauta pe terenurile private, pentru a nu adauga suplimentar la lista de riscuri si probabilitatea unui conflict cu proprietarul terenului sau cu câinii acestuia.
8. Respectați zona de cautare. Nu pierdeti o locatie doar pe baza ideii că a mai cautat cineva acolo si nu a gasit nimic. Pentru a identifica locuri cu constructii foarte vechi, în cazul în care nu există semne vizibile evidente, uita-te dupa o depresiune în sol, care este posibil să fi fost o pivniță sau un puț. Cauta un loc cu pietre mai multe si mai mari, care poate sa fi fost o temelie. Zonele înalte din apropierea unei surse de apă sunt de asemenea locuri care merita scanate. Ganditi-va pe unde ar putea sa fi fost un drum. Eventual, daca vei gasi pe internet sau din alte surse o harta mai veche sau chiar medievala a unei zone, poti vedea drumurile si localitatile vechi si vei stii unde si cum trebuie sa cauti. Aflati unde erau drumurile de acces vechi, care nu mai sunt vizibile deasupra solului. Aveți posibilitatea să le identificați, mai ales daca există o concentrație mai densă de roci, pe o adancime de de cativa centimetri. Drumurile de acces vechi ofera ținte mai mari la adâncimi mici, deoarece acestea obiecte nu se scufunda prea mult in pamant de-a lungul timpului, in astfel de zone cu drumuri vechi.
9. Nu săpați în aproprierea siturilor arheologice declarate de RAN. Declarati conform legii descoperirea dvs. si anuntati autoritatile cat mai repede posibil, in termenul legal. Descoperirea dvs. va fi utila nu doar copiilor de școală care vor sa afle mai multe despre istorie, prin vizualizarea unora dintre descoperirile dumneavoastră, în cazul ca vor fi expuse la un muzeu local sau national, dar si tuturor pasionatilor de istorie si altor detectoristi dornici sa afle noutati in domeniu. Apreciaza istoria pe care tu incerci sa o completezi prin noi descoperiri. Daca va ganditi ca ati ales acest hobby doar pentru a va imbogati si pentru a găsi cufere cu aur, atunci ati ales un hobby gresit.
10. Ai grijă de detectorul tau de metale. Nu-l arunca de fiecare dată când incepi sa sapi o groapa, ci asează-l pe sol cu atentie. Păstrați-l curat și uscat și depozitați-l în mod corespunzător. Scoateți bateriile dacă aveți de gând să-l depozitati pentru o lungă perioadă de timp. Detectoarele sunt intrumente scumpe si sensibile. Ai grijă de detectorul tau, iar detectorul tău va avea grijă de satisfacția si bucuria ta !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu